Προετοιμάστε όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε για το μαγείρεμα όπως αναφέρονται στη συνταγή κόψιμο και αναλογίες,
Εκτός από τα βασικά αφαιρέστε ότι σας χαλάει.
Εάν οι γαρίδες είναι κατεψυγμένες ξεκινήστε τη διαδικασία όταν ξεπαγώσουν, για να κερδίσετε χρόνο βάλτες κάτω απο κρύο νερό για μερικά λεπτα.
Προτιμήστε κατεψυγμένες που διατηρούνται αρκετά γιατί και οι φρέσκιες δεν γνωρίζουμε αν είναι κατεψυγμένες που έχουν αποψυχθεί, και διατηρούνται μόνο 2 ημέρες.
Εάν έχουμε δύο εστίες στη κουζίνα μας στη μία βράζουμε τα μακαρόνια, στην άλλη ετοιμάζουμε την σάλτσα, αν δεν έχουμε δεύτερη εστία πρώτα ετοιμάζουμε τις γαρίδες και τη σάλτσα, αφήνουμε σε αναμονή και μετά βράζουμε τα μακαρόνια.
Καθαρίζουμε τίς Γαρίδες τραβάμε τα ποδαράκια και τα αφαιρούμε, προσεκτικά αφαιρούμε και το κέλυφος αφήνοντας το κεφάλι και την ουρά.
Με ένα μαχαιράκι κοφτερό ή ξυράφι χαράζουμε την πλάτη ελαφρά και με μία οδοντογλυφίδα αφαιρούμε το έντερο που περιέχει την άμμο, με ένα ψαλιδάκι κόψτε τα μουστάκια.
Παράλληλα ετοιμάζουμε τίς γαρίδες και τη σάλτσα, αν δεν έχουμε δεύτερη εστία αρχίζουμε από εδώ.
Σε αντικολλητικό βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα πλασωτέ ρίχνουμε 3-4 κ.σ. λάδι και σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε τις γαρίδες 1 λεπτό από κάθε πλευρά να πάρουν χρώμα, σβήνουμε με το ούζο αφήνουμε 30” να εξατμιστεί το αλκοόλ, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και αποσύρουμε από τη φωτιά, τις βγάζουμε με τσιμπίδα σε ένα πιάτο
(σκεπάζουμε & τις αφήνουμε σε αναμονή.)
Στο ίδιο σκεύος προσθέτουμε ακόμη λίγο λάδι ανεβάζουμε τη θερμοκρασία και βάζουμε το κρεμμύδι, τις πιπεριές, και το τριμμένο καρότο, σοτάρουμε για 2-3 λεπτά προσθέτοντας και το σκόρδο.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τίς ψιλοκομμένες ντομάτες (κονκασέ) το κέτσαπ, και 1 κούπα ζεστό νερό που έχουμε λειώσει μέσα το κύβο κοτόπουλο
(αν βράζουν δίπλα τα μακαρόνια χρησιμοποιούμε νερό από τη κατσαρόλα με τα μακαρόνια).
Ανακατεύουμε προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το μαραθόσπορο, και τη ζάχαρη, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά περίπου ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να δέση η σάλτσα μας.
Όταν είναι έτοιμη ελέγχουμε το αλατοπίπερο αποσύρουμε από τη φωτιά προσθέτουμε στη σάλτσα μας τις γαρίδες και το βασιλικό ανακινούμε να σκεπαστούν, και αφήνουμε αλλά δύο λεπτά.
Αν δεν έχουμε βράσει παράλληλα τα μακαρόνια αφήνουμε τη σάλτσα σε αναμονή και βράζουμε τα μακαρόνια.
Όταν είμαστε κομπλέ μακαρόνια και σάλτσα ξεκινάμε αμέσως το τελικό στάδιο.
Αφαιρούμε πάλι τις γαρίδες σε πιάτο για να μην μας διαλυθούν, και μεταφέρουμε από την κατσαρόλα τα βρασμένα μακαρόνια στη σάλτσα με τσιμπίδα χωρίς σούρωμα και τα ανακατεύουμε προσεκτικά με τη σάλτσα μας.
Σερβίρουμε αμέσως σε πιατέλα ή βαθιά πιάτα τα μακαρόνια και τοποθετούμαι περιμετρικά τις γαρίδες όπως στη φωτογραφία, πασπαλίζουμε με το μαϊντανό.
Μπορείτε να πασπαλίσετε αν θέλετε με τριμμένη παρμεζάνα, ή κεφαλοτύρι αλλά έτσι θα αλλάξετε το αποτέλεσμα της γεύσης.
Αν θέλετε να ανεβάσετε εμφάνιση προσθέστε ντεκόρ στο κάθε πιάτο 3-4 ντοματίνια κομμένα στη μέση που ταιριάζουν απόλυτα με αυτό το πιάτο.
Αν θέλετε καυτερή γεύση προσθέστε μπούκοβο, τσίλι, ή πιπεριά καυτερή κατά βούληση.
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ότι γαρίδες θέλετε ακόμη και καθαρισμένες μικρές, και όσες επιθυμείτε ανα μερίδα
Αυτά τα πιάτα κοστίζουν λιγουλάκι, έχουν τρέξιμο, αρκετή λάτζα, και πρέπει να καταναλωθούν άμεσα,
για τους λόγους αυτούς έχει σημασία για ποιόν ποια ποιους μαγειρεύετε και πόσο εκτιμούν την προσπάθεια σας.
Ελενα Ψύλλια
Συστατικά
Οδηγίες
Προετοιμάστε όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε για το μαγείρεμα όπως αναφέρονται στη συνταγή κόψιμο και αναλογίες,
Εκτός από τα βασικά αφαιρέστε ότι σας χαλάει.
Εάν οι γαρίδες είναι κατεψυγμένες ξεκινήστε τη διαδικασία όταν ξεπαγώσουν, για να κερδίσετε χρόνο βάλτες κάτω απο κρύο νερό για μερικά λεπτα.
Προτιμήστε κατεψυγμένες που διατηρούνται αρκετά γιατί και οι φρέσκιες δεν γνωρίζουμε αν είναι κατεψυγμένες που έχουν αποψυχθεί, και διατηρούνται μόνο 2 ημέρες.
Εάν έχουμε δύο εστίες στη κουζίνα μας στη μία βράζουμε τα μακαρόνια, στην άλλη ετοιμάζουμε την σάλτσα, αν δεν έχουμε δεύτερη εστία πρώτα ετοιμάζουμε τις γαρίδες και τη σάλτσα, αφήνουμε σε αναμονή και μετά βράζουμε τα μακαρόνια.
Καθαρίζουμε τίς Γαρίδες τραβάμε τα ποδαράκια και τα αφαιρούμε, προσεκτικά αφαιρούμε και το κέλυφος αφήνοντας το κεφάλι και την ουρά.
Με ένα μαχαιράκι κοφτερό ή ξυράφι χαράζουμε την πλάτη ελαφρά και με μία οδοντογλυφίδα αφαιρούμε το έντερο που περιέχει την άμμο, με ένα ψαλιδάκι κόψτε τα μουστάκια.
Παράλληλα ετοιμάζουμε τίς γαρίδες και τη σάλτσα, αν δεν έχουμε δεύτερη εστία αρχίζουμε από εδώ.
Σε αντικολλητικό βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα πλασωτέ ρίχνουμε 3-4 κ.σ. λάδι και σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε τις γαρίδες 1 λεπτό από κάθε πλευρά να πάρουν χρώμα, σβήνουμε με το ούζο αφήνουμε 30” να εξατμιστεί το αλκοόλ, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και αποσύρουμε από τη φωτιά, τις βγάζουμε με τσιμπίδα σε ένα πιάτο
(σκεπάζουμε & τις αφήνουμε σε αναμονή.)
Στο ίδιο σκεύος προσθέτουμε ακόμη λίγο λάδι ανεβάζουμε τη θερμοκρασία και βάζουμε το κρεμμύδι, τις πιπεριές, και το τριμμένο καρότο, σοτάρουμε για 2-3 λεπτά προσθέτοντας και το σκόρδο.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τίς ψιλοκομμένες ντομάτες (κονκασέ) το κέτσαπ, και 1 κούπα ζεστό νερό που έχουμε λειώσει μέσα το κύβο κοτόπουλο
(αν βράζουν δίπλα τα μακαρόνια χρησιμοποιούμε νερό από τη κατσαρόλα με τα μακαρόνια).
Ανακατεύουμε προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το μαραθόσπορο, και τη ζάχαρη, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά περίπου ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να δέση η σάλτσα μας.
Όταν είναι έτοιμη ελέγχουμε το αλατοπίπερο αποσύρουμε από τη φωτιά προσθέτουμε στη σάλτσα μας τις γαρίδες και το βασιλικό ανακινούμε να σκεπαστούν, και αφήνουμε αλλά δύο λεπτά.
Αν δεν έχουμε βράσει παράλληλα τα μακαρόνια αφήνουμε τη σάλτσα σε αναμονή και βράζουμε τα μακαρόνια.
Όταν είμαστε κομπλέ μακαρόνια και σάλτσα ξεκινάμε αμέσως το τελικό στάδιο.
Αφαιρούμε πάλι τις γαρίδες σε πιάτο για να μην μας διαλυθούν, και μεταφέρουμε από την κατσαρόλα τα βρασμένα μακαρόνια στη σάλτσα με τσιμπίδα χωρίς σούρωμα και τα ανακατεύουμε προσεκτικά με τη σάλτσα μας.
Σερβίρουμε αμέσως σε πιατέλα ή βαθιά πιάτα τα μακαρόνια και τοποθετούμαι περιμετρικά τις γαρίδες όπως στη φωτογραφία, πασπαλίζουμε με το μαϊντανό.
Μπορείτε να πασπαλίσετε αν θέλετε με τριμμένη παρμεζάνα, ή κεφαλοτύρι αλλά έτσι θα αλλάξετε το αποτέλεσμα της γεύσης.
Αν θέλετε να ανεβάσετε εμφάνιση προσθέστε ντεκόρ στο κάθε πιάτο 3-4 ντοματίνια κομμένα στη μέση που ταιριάζουν απόλυτα με αυτό το πιάτο.
Αν θέλετε καυτερή γεύση προσθέστε μπούκοβο, τσίλι, ή πιπεριά καυτερή κατά βούληση.
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ότι γαρίδες θέλετε ακόμη και καθαρισμένες μικρές, και όσες επιθυμείτε ανα μερίδα
Αυτά τα πιάτα κοστίζουν λιγουλάκι, έχουν τρέξιμο, αρκετή λάτζα, και πρέπει να καταναλωθούν άμεσα,
για τους λόγους αυτούς έχει σημασία για ποιόν ποια ποιους μαγειρεύετε και πόσο εκτιμούν την προσπάθεια σας.
Ελενα Ψύλλια